Ülkemizde 0-6 yaş çocuklarının gelişimsel değerlendirilmesinde yaygın olarak DENVER II (2008 Revizyonu)ve Ankara Gelişim Tarama Testi (AGTE) kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulursa gelişimsel değerlendirmeyi tamamlayıcı olabilecek yardımcı testler de kullanabilir.
Sağlıklı gelişimi olan çocukların yaşamları boyunca; 0-6 ay arasında en az bir kez olmak üzere, 12-18 ay arası, 2-3 yaş arası ve 5-6 yaş arasında gelişim yönünden değerlendirilmesi önerilir. Eğer ilk değerlendirme sonucu şüpheli ise ya da risk altındaki bir bebekte yapıldıysa değerlendirme aralığı sıklaştırılır. Gelişimsel basamaklarda geriliğin erken tespiti tedavi ve çocuğun daha iyi bir gelişim izlemesi açısından önemlidir.
Çocukların gelişim düzeylerinin okula başlamada yeterli olup olmadığının tespiti için de gelişim testleri yol gösterici olabilmektedir. Ayrıca Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ile çocuğun bilişsel olgunluk düzeyi tespit edilebilir.
DENVER II (Gelişimsel Tarama Testi)
DENVER II Gelişim Testi, sağlıklı görünümdeki çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptamak amacı ile kullanılır. 0-6 yaş çocuklara uygulanır. KİŞİSEL-SOSYAL, İNCE MOTOR, DİL ve KABA MOTOR alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi yüzdelik dilimde olduğunu gösterir.
AGTE Gelişim Testi (0-6 yaş)
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. DİL-BİLİŞSEL, SOSYAL BECERİ-ÖZBAKIM, İNCE MOTOR ve KABA MOTOR alanlarda çocuğun kendi yaş grubundaki diğer çocuklarla karşılaştırılarak hangi düzeyde olduğunu gösterir. Değerlendirme uzmanın anne, baba veya çocukla daha çok vakit geçiren, bakım veren kişiye sorular yöneltmesi şeklindedir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
Çocukların okul hayatının gerektirdiği sorumluluklara ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacı ile uygulanan bir testtir. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur. Test sonucunda çocuğun okul için gereken bilişsel olgunluğa ne derece hazır olduğu ve çocuğun düzeyi ile ilgili güvenilir sonuçlara ulaşılır.
Okula hazır oluş bilişsel olgunlukla birlikte psikolojik olgunluk da gerektirdiğinden çocuğun çok yönlü değerlendirilmesi gerekir. “ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?” bölümünü inceleyebilirsiniz.
OKUL OLGUNLUĞU DEĞERLENDİRME – “ÇOCUĞUM OKULA HAZIR MI?”
Çocuğunuzun okula hazır olup olmadığının değerlendirilmesi bilişsel ve ruhsal olarak ayrıntılı bir incelemeyi gerektirir. Bu amaçla merkezimizde, çocuğunuzun bilişsel hazır oluşunu değerlendirmede Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ve gerek görülen ek testler kullanmaktayız. Çocuğunuzun okula hazır oluşunda bilişsel yeterliliği kadar ruhsal olgunluğunun da önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu amaçla da çocuğunuza İnsan Çiz, Ağaç Çiz, Tılsımlı Aile Çiz testlerinden oluşan bir çizim bataryası ve/veya C.A.T testi (Chidren Apperception Test) uygulanmaktadır. Çocuğunuza dair elde edilen tüm bilgiler ve öneriler bir geri bildirim seansıyla size aktarılmaktadır.
Değerlendirme süreci dört seanstır.
Ø İlk görüşme(anne-baba-çocuk),
Ø Metropolitan Okul Olgunluğu Testi uygulaması.
Ø Psikolojik test uygulanması
Ø Geri bildirim görüşmesi