Adres

Erenköy Mah. Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:272 Mormin Apt. Kat:1 D:7 Kadıköy İstanbul

Telefon

0216 478 12 52

0544 346 24 16

Email Adres

info@terap-ist.net


CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU TEDAVİSİ


Cinsel işlev bozukluklarının tedavisi, iki ana başlıkta toplanabilir: Bunlar ön planda psikojenik etkenin rol oynadığı ve ön planda organik etkenlerin yer aldığı tedavi yöntemleridir. Ancak bütün cinsel işlev bozuklukları özgül bir tedavi gerektirmez. Bu sorunların pek çoğu yanlış ve eksik bilgilenmeler ve bunlara bağlı “abartılı beklentiler”den kaynaklanmaktadır. Cînsel işlev bozuklukları, uygunsuz çevresel koşullar nedeni ile de ortaya çıkabilir. Evde başkalarının varlığı ya da çocukların, ebeveynin yatak odasına özgürce girip çıkabilmeleri ereksiyon sertleşme sorunlarına yol açabilir.

Cinsel istekler ve ihtiyaçları ifade etme güçlükleri, erektil işlev bozukluklarının bir diğer nedenidir. Cinsel isteklerinin normal sınırlar içinde olup olmadığı konusunda bireyin kuşkuları da varsa ifade güçlükleri özellikle belirgin olur. Bu sebeple çok yaygın olarak uygulanan oral genital ilişki biçimleri bireye anormal gelebilir.

Cinsel danışmanlık verilerek bu ve benzeri sorunların üstesinden gelmek mümkün olabilir. Danışman bazen ilk kez ifade edilen bir isteğin aracısı konumundadır; bazen de çekinik olan partnere, o ana kadar söylemeye cesaret edemediği isteklerini dile getirmesi yolunda yardımcı olabilir ve var zannedilen bir çok sorunda halledilmiş olabilir. Bu nedenle uyumsuz bir çift psikoterapi içerikli birkaç görüşmeden sonra tamamen düzelebilirler.

RUHSAL ETKENLERE YÖNELİK TEDAVİLER


Bu tip tedaviler önceleri marital tedavinin parçası iken giderek bağımsızlaşıp seks terapi (cinsel terapi) adını aldı. Cinsel terapi günümüzdeki kullanımıyla cinsel sorunları olan çiftlere uygulanan bir tür bilişsel davranış tedavisi olarak kabul edilebilir. Tedavi başarısında, uygulanan yöntemin ve terapistin profesyonel becerisinin olduğu kadar çiftin tedaviye uyumunun, düzelme istek ve çabasının da rolü vardır. Tedavi şekilleri, bireysel psikoterapi, çift tedavisi, grup terapi, kendi kendine yardım programları, minimal terapist kontaktı ile terapi olarak sıralanabilir.

VAJİNİSMUS


Vajinismus, cinsel birleşme denendiğinde vajina girişindeki kasların istemsiz kasılmasıdır. Kadının kendisini bilinçli bir şekilde kasması söz konusu değildir, onun kontrolü dışında kasılmalar olmaktadır. Kasılmalara ek olarak, yoğun korku duyguları da görülebilir.

Ülkemizde vajinismus olgularına sıklıkla rastlanır. Vajinismusun arka planında yatan faktörler arasında, cinsel birleşmeye dair korkular, yanlış bilgiler, kulaktan kulağa aktarılan abartılı hikayeler, tabular, kızlık zarına ait verilen aşırı önem ve psikolojik nedenlerden söz edebiliriz.

Cinselliğin yasak, ayıp, günah olarak görülmesi ve bu konuda erken yaşlardan itibaren doğru bilgilerin aktarılmaması cinsel birleşmeye dair bir korku zemini hazırlayabilir. Tüm hayatı boyunca cinsel içerikli eylemlerden kaçınması beklenen bir kadından ilk gecesinde çok rahat olmasını beklemek de kendi içinde çelişkili bir durum olmaktadır.

Vajinismus tedavisinde bilimsel yöntemlerle %90ların üzerinde başarı şansı elde edilebilir. Tedavinin içeriğinde cinsel bilgilendirme ve yanlış inanışların düzeltilmesi çok önemli yer tutar.

Bunun yanı sıra, vajinal kasılmalarla kişinin baş edebilmesi için aşamalı bir şekilde plan yapılır ve haftalık ev ödevleri ve takiplerle kişide psikolojik olarak var olan korku, kaygı ve kasılmaların üzerine yavaş yavaş gitmesi sağlanır.

Burada şunu vurgulamak gerekir ki, vajinismus psikolojik bir cinsel işlev bozukluğudur ve bu konuda uzmanlaşmış psikolog ya da psikiyatrist tarafından psikolojik yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu şekilde yüz güldürücü sonuçlar bu şekilde alınmaktadır.

Ne yazık ki, vajinismusu tek seansta, mucizevi (!) şekilde tedavi edebileceğini söyleyen, bu konuda hastaları duygusal ve maddi anlamda istismar eden kişiler mevcuttur. Yanlış tedavi girişimleri sonucu hastalar daha çok travmatize olup, umutsuzluğa kapılabilmektedir.

Vajinismus tedavilerinde seanslara çiftin birlikte gelmesi, sorunu birlikte sahiplenmeleri açısından önemlidir. Bu süreçte partner desteği olan kadınların tedavileri çok daha başarılı olmaktadır. Tedavi süresince eş hem motivasyon sağlar, hem de tedavinin ilerleyen basamaklarındaki ödevlerde katılım gösterir.

Cinsel terapilerde çiftin cinsel yaşamı bir bütün olarak ele alınır. Kademeli ev ödevleriyle cinsel birleşme yaşamaları hedeflenirken, cinsel konularda güçlü bir iletişimi, hazza dönük, doyumlu bir cinsel yaşamı olan çiftler olmaları sağlanır.